Háromhegyi Komondor Kennel

A komondor gondozása

Fülek:
Sokan nem tudják, de a komondor füléből időről időre ki kell tépni a szőrt. Ez azért fontos, mert ha hagyjuk megnőni a hallójáratban a szőrt, akkor az kitűnő melegágya lesz a baktériumoknak, ráadásul könnyebben be tud jutni mélyebb helyekre a toklász is. A fülgyulladás pedig nem a legkellemesebb dolog. Sem a kutyának nem az, mert viszket, fáj, sem a gazdának, akinek ki kell később kezelnie. A fül szőrének eltávolítását legegyszerűbben egy hajlított fogóval lehet elvégezni. Ilyet pedig horgász boltban lehet kapni. Az ember benyúl a fülbe, megfogja a szőrt, majd egy csavarással és húzással kitépi. Ha túl sok szőr van bent, akkor egyszerre ne az egészet fogjuk meg, mert nem fog kijönni. Ilyen esetben próbáljunk csak kisebb „tincseket” megfogni, és így szabadítani meg a fület a szőrtől. Ez a kutyának nem fáj, sőt legtöbbször szeretik a kutyák ezt a műveletet, így ne próbálkozzunk ollóval, hiszen aha csak rövidre vágjuk, akkor az hamar újra megnő, ráadásul a mélyebb helyeket ollóval el sem érjük. Én a szőr eltávolítása után fültisztító folyadékkal mosom át a hallójáratot. Na, ez utóbbi műveletet nem szokták annyira kedvelni a kutyák. Nem azért, mert fájna nekik, hanem inkább csiklandozza, irritálja őket a folyadék. Kutyája válogatja, de negyedévente célszerű elvégezni ezt a művelet együttest.

Szemek:
A komondor szeme tiszta, csillogó. Ha folyton csipás, piros összeszűkült a szeme, ott baj van! Az időnként megjelenő, szőrre ragadó csipa normális lehet, hiszen a szőre olykor a szemébe érhet és ettől könnyezik, ami megragad a szemzugnál lévő szőrön. Ezt egy zsebkendővel el lehet távolítani. Egyede válogatja, de a szemnél is lehet, hogy szükség van az apróbb szőrszálak kitépkedésére. Ez sem fáj a kutyának, bátran álljunk neki. Csak azokat a szőrszálakat kell kitépni (kézzel, szinte egyenként), amik irritálhatják a szemet. Sokan levágják a komondor szeme előtt a szőrt. Ezt is meg lehet tenni, a kutyának nem okoz gondot, nem fog megvakulni! Akik viszont kiállításokra járnak, azok inkább a copfokat részesítik előnyben, hiszen a kiállításokra teljes szőrben lévő komondorral célszerű megjelenni.

Szakáll, pofa körüli szőr:
Ha nem száraz táppal etetjük a kutyánkat, hanem hússal, vagy rendszeresen főzünk neki, akkor a szakállán, és elöl a mellkasán megjelenik egy zsíros, fekete lerakódás. Olyan mintha a kutyának fekete partedlije lenne. Ezt vagy rendszeresen mossuk, ápoljuk, vagy ha nem járunk kiállításra és nincs erre időnk, akkor akár le is vághatjuk. Főleg külföldön látni olyan komondorokat, ahol a pofán, a szájaknál teljesen rövidre van vágva a szőr. Így könnyebb tisztán tartani és sokkal gondozottabb benyomást kelt a kutya.


A komondor nevelése

 

-- szerkesztés alatt --

 

Free Joomla! template by Age Themes